Bir süredir Internet’te bir şeyler üreten dostlarımla güzel etkinliklerde buluşuyoruz. Son aylarda blog ödülleri, ardından aylık Likemind buluşmalarımızla önce pek çok nitelikli insanla tanıştım.
Bir süre sonra ne yaptıklarını daha yakından takip edip anlayabilmek için twitter hesabıma onları ekledim. (Twitter nedir diyorsanız, şu an ne yaptığınızı 140 harfle anlattığınız, link ve fotoğraf linki eklediğiniz ücretsiz bir sosyal etkinlik ağı diyebilirim. Merak ediyorsanız ben şuradayım)
Bir süre sonra twitter sayesinde eklediğim her insandan bir şeyler öğrenmeye başladım ne yaptıkları ne okudukları izledikleri beğendikleri bir web yazısı, videosu, ufuk açıcı ya da eğlendirici pek çok şey. Ancak o kişiyle yakın olmak, gerektiğinde hasta olduğunu, sınava girdiğini, toplantıda olduğunu bilerek cevap yazmak bambaşka birşey…
Böylece gün geçtikçe blog yazarları ile bulduğum dostluk ağı genişleyerek, ajans sahiplerine, oradan webde çalışan pazarlama, satış, reklam firmalarına ve çeşitli çözüm üreten şirketlere ulaştı. Bu kurumların temsilcileri ile katıldığımız her toplantıda çok yoğun bir paylaşımda bulunduk. Bugünkü TechCrunch & Webrazzi MeetUp’ı da böyleydi.
Çünkü konuşmacılar da dinleyiciler de tek kelimeyle Türkiye İnternetinin en önemli aktörleriydi. Konferanslar biz web yazarları için çoğunlukla bilinen konulardı. Ancak güzel olan, bildiğimiz konulara farklı açılımlar yapan ve öneriler getiren konuşmacılardı.
ETKİNLİK FOTOĞRAFLARI
https://photos.app.goo.gl/yNtrvcT1PB44VhyB7
Lütfen kullandığınızda bu sayfaya link veriniz. Teşekkürler)
Genel olarak sosyal networklerin gücü, Internet hukuku, Internet reklam pazarının dağılımı geleceği, Türkiye Internet kullanıcılarının demografik yapısı 26 milyon olan tahmini sayının getirdiği potansiyel, bunun 5 yıl sonra getirecekleri, yeni satış modelleri, bilgi hizmetleri, arama motorlarındaki alternatifler…
Kısacası Conrad otelin müthiş serin! konferans salonunda yine müthiş bir topluluk sinerji ile kaynaştı diyebilirim. Öyle ki hangi grubun ne konuştuğunu her an merak ediyordum. Her grupta son derece önemli bir konu konuşuluyordu. Hatta havadan sudan konuşmalar “nasılsınlar” bile bilgi yüklüydü :)
Bu etkinliği düzenleyen Webrazzi’den Arda Kutsal’a teşekkür etmeyi cidden istiyorum. Çünkü hiç kolay olmayan bir organizasyonda, aynı sektörde rakip olan büyük oyuncuları aynı masada panelist olarak toplamak, yurtdışından Mike Butcher’ı getirmek hiç kolay değildi. Sponsorları ikna etmek de… Elbetteki sponsorlar da alkışı hakediyor. Dilerim bu etkinlik geleneksellleşir.
Dediğim gibi Conrad otelinde davetiye ile gelen ve 400 kişi sınırı olduğu için binlerce kişinin katılmak isteyip katılamadığı etkinlikte basın da yer alıyordu.
İlk bölümde “Sosyal platformlar ve sosyal medyada pazarlama” tartışıldı.
Alemşah Öztürk – Ajans Başkanı, 41-29
Ayça Arsan – Pazarlama Direktörü, Kariyer.net
Aylin Yalçınkaya – Komünite Müdürü, Pilli
Can Karatoprak – Kurucu Ortak, Biz Bilişim Çözümleri / (Rakı Sofrası Facebook App)
Özgür Alaz – Trend Uzmanı, Marketallica
Bu bölüm Facebook’la patlayan sosyal ağ pazarının örneğin Rakı Sofrası uygulaması ile içecek sektöründen bir firmanın sponsorluğunda nasıl yürüdüğü ve ağların artık geleneksel reklamların çok üstünde bir etki gücü olduğu ortaya kondu. Bu kısım Arda Kutsal’ın yönetiminde başladı ve ilk panel olduğundan konuşmacıların açılması biraz zaman aldı :)
Ana başlıklardan “Kullanıcı içeriğinin yarattığı Web 2.0 hukuku”nda inanılmaz eğlenceli konuşmalar oldu.
Panelistler şöyleydi.
Av. Başak Purut – Avukat
Burak Büyükdemir – Kurucu, Haber.gen.tr
Av. Ceyda Cimilli Akaydın – Yönetim Kurulu Üyesi, TBD İstanbul
Serdar Kuzuloğlu – Teknoloji Editörü, Radikal
TeknoSohbet’ten tanıdığımız ve Radikal gazetesi teknoloji yazarı Serdar Kuzuloğlu müthişti. Öyle sözler söyledi ki :D Üzgünüm tekrar edemeyeceğim. Fakat salonun gülmekten koptuğunu ifade etmeliyim. Aynı şekilde Internet yasakları, savcı ve hakimlerimizle Abant’ta yapılan yasaklar ve Youtube yasakları üzerine görüşmeler, Bilişim sektöründen bilirkişilerin davalarda yetersiz kalışları ve bilişim hukukunda yapılması gerekenler tartışıldı. Av. Ceyda Cimilli Akaydın’ın konuşmasını tekrarlamak ise sanırım yürek ister :) Cidden harikaydı. Av. Başak Purut da mahekemelerimizdeki davaların görülme sürecini müthiş bir açıkyüreklilikte dile getirdi.
Çok nefis bir bölümdü. Pek çok detay üzerinde tekrar tekrar düşünülmesi gereken konulardı. Mesela site sahipleri üyelerinin yazdıklarından ne kadar sorumlu tutulmalı. Uyarılmadan site kapatmaları ne derece doğru, ülke hukunda verilen kararlar merkezi yurtdışında olan şirketleri ne kadar bağlar, bilişim suçlarında IP adresleri ne derecede delil teşkil eder, subdomainleri kapatmak varken neden 2 milyon siteye sahip olan koskoca WordPress.com aylarca kapalı tutulup bir çok Türk sitesi sahibi mağdur edildi, yanlışlıkla kapatılan sitelerin hak mücadeleleri vb…
Diğer önemli bölüm “Online reklam pazarı ve geleceği” üzerineydi ve katılımcılar şöyleydi:
Bülent Hiçsönmez – Ülke Müdürü, Google Türkiye
Okyar Özlüpınar – Yönetici Ortak, ReklamZ
Sarper Danış – Ortak, ZapMedya
Tümay Asena – CEO, Nokta A.Ş.
Elbette yönetici farkı burada görüldü. Kurumlar rakip oldukları halde oldukça kaliteli bir şekilde hizmetlerinden ve Türk Internet reklam pazarının genişlemesi için reklamverenlerin bilinçlendirilmesi gerektiğinden bahsettiler. Bence çok çok önemli bir konu var ki reklamın dönüş değeri. Klasik mecrada reklam veren kurumlar gazeteye reklam verdiklerinde ne kadar başarılı olduklarını ölçemiyorlar. İlan yayınlandıktan sonraki günlerde kendilerine gelen taleplerde artış olursa işe yaradığını düşünüyorlar. Ancak bu reklam verildiği için mi, başka bir faktörden mi artış olmuştur bilemiyorlar.
Oysa Internet reklamlarında bir reklamın hangi kelime için çıktığı kullanıcının geldiği ülke, il, kullandığı sistem, bilgisayar sistemi, ekran çözünürlüğü dolayısıyla geliri ( yüksek çözünürlük zenginlik demektir :)) hangi reklamın kaç kez görüntülendiği ve kaç kez tıklandığı ölçülebilir ve bu hem reklamveren için hem ajanslar için harika bir istatistik rapordur. Örneğin 4 alternatif reklam bannerı hazırlanır ve hangisi etkiliyse onunla devam edilir. Kullanıcıların hangi cümleye tepki verip ilgilendiği tespit edildiğinde yazılı medyada da o cümle kullanılır. Bunlar gibi bir çok metot ve ölçüme izin verir. Zamanla gelişecek bir mecrada biz blog yazarları yayıncı kimliğimizle yer alıyoruz. Ve geleceğin özellikle nitelikli içerik üretenleri ödüllendireceğini düşünüyorum. Ancak genel olarak reklam yayınlayan sitelere verilen pay çok çok az bundan hiç memnun değiliz. Bunu da belirtmeliyim. Her an ciddi bir devrim olabilir.
Türkiye’de web girişimciliği, yatırım imkanları ve çıkış stratejileri panelindeki konuşmacılar;
Burçin Didinedin – Genel Müdür, Nokta A.Ş.
Cem Dalgıç – Kurucu Ortak, LeVenture
Çağlar Erol – Kurucu, Cember.net
Devrim Demirel – CEO, BerilTech
Ersan Özer – Kurucu, itiraf.com, istanbul.net, uzmantv.com
Sonra StartupPad geldi ve 5 dakikalık sürelerle hizmetlerini İngilizce tanıttılar. Katılımcılar aşağıdaki gibiydi.
Kindo.com
Mekanist.net v2.0
Mülakat.Net v2.0
TakasMerkezi.com
Wridea v2.0
Açıkçası İngilizce bilmeme, gayet iyi anlamama rağmen salonu ara ara terkettim. Çünkü çeviri yapılmayan İngilizce sunumları 400 Türk dinleyiciye saygısızlık olarak gördüm. Sadece konuşmacılara duyduğum saygı ve sevgi nedeniyle tekrar içeri girmeye ikna ettim kendimi.
Tahminim yurtdışından gelen Mike Butcher için böyle bir sunum yapıldığı ama bana çok yapay geldi. Fransa’da Japonya’da veya başka bir ülkede bu etkinliğin yapılması halinde eminim konuşmacılar anadillerinde konuşacaklardı ve bir çevirmen simültane çeviri ve kulaklık ile konuğa çevirecekti. Eğer izleyiciler arasında 10 tane yabancı katılımcı bile olsa anlayacaktım. Ancak 400’de 400 Türk olup, çeviri dahi yapılmadan tamamen İngilizce olan bu bölümü yadırgadım. Biz böyle gidersek 10 sene sonra Türkçe biter, açıkça uyarıyorum. Anadille yapılmayan sunumlara eminim gelen yabancı konuklar da şaşırmışlardır.
Sonraki bölümde Emre Sokullu ve Mike Butcher sunumlarını yaptılar.
Grou.ps Global Announcement – Emre Sokullu – CEO, Grou.ps
European Startup Scene – Mike Butcher – Editor, TechCrunch and TechCrunch UK
Yine sosyal ağlar, yükselen hizmetler teknoloji Türkiye’nin rolü, yeni hizmetler gündemdeydi. Konuşmaları güzeldi ve yine çevirmen yoktu :)
Dediğim gibi İngilizce bilmek önemli değil, Fransa’da nasıl sizin Fransızca konuşmanız bekleniyorsa İngilizce hepimiz bilsek de (salonun büyük bölümü olarak biliyorduk) Türkçe es geçilmemeliydi.
Fakat bunun dışında gerçekten ortam çok canlıydı. Güzeldi, standlar kurulmuş pek çok firma hediyeler dağıtıyor, hizmetlerini tanıtıyordu. Söylenecek ufak tefek bir kaç eleştirinin belki on katı güzel şeyler söylenmeli. Hele de ilk kez gerçekleşen bu etkinliği iş dünyasıyla webde çalışanların birbiriyle buluştuğu ilk sinerjik oturum olarak algılamak yanlış olmaz. Sanırım pek çok açılım getirecek bu toplantı.
Unutmadan havuz başındaki kokteyl ile bitti toplantı :)
Tüm bu toplantıya bir kaç kiloluk fotoğraf makinem, çantalarla bol bol fotoğraflamaya çalıştım. Bir yandan da gruptan gruba giderek sohbet etttim.
Çok sevdiğimiz blog yazarları ile bol bol konuştum (Sunipeyk, Ömer Enis, Çin Günlüğü’nden Yavuz, Devletşah, Karalamalar, Siberkültür’den Emre, okunuyoruz.biz’den İdris, Fikir Atölyesi’nden Tunç, Bloglama ve Cisday’dan Eray, Marketallica’dan Özgür, Selçuk Hoca Antifit’ten Alemşah ve kesinlikle isimlerini unuttuğum ya da tesadüf edip konuşamadığım değerli arkadaşlarım)
Güzel bir gün oldu ve bu buluşmanın bana öğrettiği en büyük olay: Daha yolun başında olduğumuz. Internet Türkiye’de ticari anlamda yeni başlıyor. Potansiyel haldeki genç kullanıcı kitlesi bir kaç yıl içinde iş güç sahibi olacak ve Web teknolojilerine yatırım yapan, hizmet sunan ve yazdıklarının okunmasını isteyen bizler için müthiş bir gelecek başlayacak. Biz onlar için bugün çalışıyoruz. Yarın ülkemiz daha ileride olacak.
Mike’ın Grou.ps’ten Emre Sokullu ile video sohbeti
Kaynak: http://www.techcrunch.com/2008/06/29/groups-pulls-in-11-million-opens-up-code-to-take-on-ning/
Etkinlikle ilgili detaylı anlatım ve videolar webrazzi’de yayınlanmaya başladı.
http://www.webrazzi.com/2008/06/30/techcrunch-webrazzi-meetup-istanbulda-gerceklesti/
Kaynaklar:
www.webrazzi.com
www.techcrunch.com
* Ayrıca etkinliği anlatan diğer blog yazarı arkadaşlarıma da uğrayın. Oldukça eğleneceksiniz :)
Selçuk Hoca
Ali Altuğ Koca
Kendime Notlar
Siber Kültür
Muhittin Özer
Teknosohbet.tv
(EDIT: Sonradan 12 yıl sonra not. Ne yazık ki tüm siteler kapandı linkleri zararlı sitelere açıldı ve yazıdan linkleri kaldırmak zorunda kaldım 2020 yılı Mayıs)
Gerçekten harika bir etkinlikti. Startup Pad’ın İngilizce olması girişimcilerden biri olarak söyleyebilirim ki tartışmalı bir durum. Biz TakasMerkezi.com projemizle katıldık ve ilk 3.5 dakikamızın video tanıtımımızın Türkçe ve İngilizce altyazılı olması dolayısı ile verimli geçtiğini düşünüyorum. Dilerim projemizin amacını ve hedeflerini doğru aktarabilmişimdir.
Sizinle de tanışmak isterdim inşallah bir başka etkinlikte tanışırız.
Süleyman çok hızlısın. Yazı ve fotoğraflar süper olmuş. Eline sağlık.
Asosyal miyim neyim anlamıyorum yine tanışma imkanı bulamadık :)
Enerjine hayranım, yine çok detaylı bir yazı olmuş. Bende web 2.0 hukuku ile ilgili gözümden uyku akarken birşeyler karalamıştım. Panel için çektiğin resim içinde ayrıca teşekkür ederim. Bloğuma ekliyorum.
Unutmadan, twitter’ın bloglar için güzel bir widget’ı var.
Uzun süre görüşememiştik bu etkinlik sayesinde görüşebildik. Nedense web camiasından dostları görünce aklıma devamlı fikirler geliyor. Seviyorum girişimcilerle bir arada olmayı. Bu arada yemek yerken çekmiş olduğun fotoları yayınlamamışsın teşekkürler Süleyman abi :)
Gelemeyenleri bilgilendiren güzel bir yazı olmuş Süleyman abi.
Yavuz, keşke Likemind’da da olsaydın. Görüşme fırsatımız olurdu. Bir dahaki etkinliğe inşallah :)
Twitter eklentisini biliyordum ama kullanmıyordum. Birazdan siteme ekleyeceğim galiba.
Katılmak isterdim fakat olmadı. Sektördeki şirketleri, insanları görmek tanışmak için güzel bir fırasat olmuş. Yapılan konuşmaları çok merak ediyorum. Yayınlanacak videolarla idare edeceğiz artık.
Yazı güzel olmuş, konuşmaları da dinleyebilseydım katılmış gibi olurdum herhalde..
Ben de oradaydım. Sanırım en geç katılımcı bendim. Gerçekten çok güzel konular konuşuldu. Webrazzi’ye teşekkürlerimi sunuyorum.
Her şey tamam da kokteyli kaçırmışım ben. :)
Demek o D80 li sizdiniz ? Biraz daha dikkat etseymişim demek bu Güneşin Tam İçinde diyebilirmişim.
Elinize sağlık güzel bir yazı olmuş.
İngilizce ile ilgili olan kısma sonuna kadar katılıyorum. Mike B. ‘nin sunumu da açıkcası vasat idi. İngiltereden 15 dk lık bir şey için mi geldi dedirtti. Umarım birileri özelde güzel bağlantılar yapabilmişlerdir.
Önder Eren, sunumunuzu izledim. İngilizcesi gayet anlaşılırdı video güzel olmuştu. Değişik bir fikir ve gelişmelerinizi takip edeceğim.
Kara, dostum arabanla o kadar hızlı ulaştırdın ki yazıyı yazacak enerjiyi bulabildim :) Yine görüşmek üzere.
Y.Emre Güzer, asosyallikten değil de 400 kişi içinde tanımadığınız biriyle konuşma ihtimali hele de benim gibi sürekli fotoğraf çekiyorsa zor oluyor. Etkinlik fotoğrafçısı sanılıyorum çoğunlukla :)
Ceoyavuz, gerçekten iyi oldu görüşmek. Özel çekilen fotoğrafları pek webe koymuyorum. Sana yollamaya çalışayım.
Vepa, çok teşekkür ederim. Videolar güzel olacak. Bir kaç güne webrazzi’de buluruz.
Recep Hilmi Tufan, madem en genç sendin ne işin var kokteylde :) Biraz daha zaman geçsin katılırsın sende.
Atakan. E. Bir zamanlar bir arkadaşım demişti ki “Bana Ferrasi olan herif demelerindense, Ahmet’in Ferrarisi denmesini tercih ederim” Yani ben D80’i bir araç olarak görüyorum. Bunun dışında algılanıyorsa bende bir hata var demektir. Tevazuya daha bir sıkı sarılmalıyım :)
Mike Butcher ‘ın twitter’ı da burada. http://twitter.com/mbites. Arda Kutsal’ın güzel ilgisi ile gördüğüm kadarıyla ülkemizden çok memnun hatta gittiğine üzgün ayrılmış.
Hocam anlatmaya gerek yok yılın Internet adına en güzel organizasyonuydu.
Bu arada bütün resimler yine senden gelmiş gibi :) süpersin ya.. Daha fazla resmi bekliyoruz :) biliyorum ki daha yayınladıkların yarısı bile değil.
Ne alâka hocam? Sanki kokteylde yetişkinlere yönelik bir içerik mi vardı? Ayrıca yaşım da 20.
Hüseyin Bey, gerçekten yılın en iyi olayları arasında geçmeli Internet adına.
Gerçekten yayınladığımın 3 katı fotoğraf çektim. Ancak sorun şu. Salondaki aydınlatma felaketti. Gözle bakarken sorun yok. Ancak oturduğunuz yerden kişileri çekmek istediğinizde mesafe uzak olduğu için 70-300mm ile çekim yaptım. En düşük odak 4.5 f ye inince ortam aydınlığı yetmedi karanlık çıktı. Hemen ISO ile düzeltme faktörü uyguladım. Ancak ISO 1000 değerlerinde görüntü aldım. Bu görüntülerdeki grain, noise kumlanma diyelim hoşuma gitmedi.
Flashla çektim bir kısmını ancak izleyenleri rahatsız etttiğini görünce bir kaç paneli ayakta ve flashla çekmek zorunda kaldım. Bunlar arasında en iyileri seçtim.
Dikkat ettiyseniz diğer fotoğraf çekenlerde sürekli flash kullandı ve özel güçlü bir tepe flashı kullanarak ancak yapabildiler çekimleri.
Dolayısıyla daha fazla fotoğraf eklemeyi düşünmüyorum. Çünkü fotoğrafçı gözüyle hoşuma gitmeyeni sunmuyorum. :)
Recep dostum, 18 yaşından küçüksün sandım espri amaçlı söyledim. İçerikten değil. Havuz başında içki servisi de olduğu için söylemiştim. 18 yaşından küçüklerin içki sigara vs. kullanımı ile ilgili pek çok kısıtlama ve düzenleme var biliyorsun.
Gerçi meyve suları da vardı. Sorun olmazdı. 20 yaşında olduğuna göre hiç söylememişim say. :) Yani lütfen söylediklerimden olumsuz bir mana çıkarma çalışmalarını sevdiğimi takdiir ettiğimi daha öncede belirttim.
Türkçenin bir neferi olarak görüyorum seni :)
“Y.Emre Güzer, asosyallikten değil de 400 kişi içinde tanımadığınız biriyle konuşma ihtimali hele de benim gibi sürekli fotoğraf çekiyorsa zor oluyor. Etkinlik fotoğrafçısı sanılıyorum çoğunlukla :) “
Tamam şimdi çıkardım :)
Çok güzel ve akıcı bir yazı kabiliyetine sahipsiniz değerli Süleyman Sönmez.